Yerel Tohumda Bölgesel Mücadele |
Yerel Tohumda Bölgesel Mücadele Herkesin kendi bölgesinde bulunan, Atalık-Yerel tohumları yetiştirmesi, çeşitlerini koruması, çoğalmasını sağlamak için emek vermesi en önemli yerel tohum mücadelesidir.
Tohumların asırlardır, çiftçilerin geleneksel üretimiyle, takas yöntemiyle bu günlere kadar ulaşmış olması bizim için de önemli bir mücadele örneğidir.
Endüstriyel tarım ürünleri ve kimyasallarla kirlenmiş gıdalar her geçen gün toplum sağlığını daha da bozmaktadır. Her seferinde yanlış tarım politikalarından, zehirli tarım ürünlerinden, çiftçinin zorluklarından ve ülkemizin tarımda ki bitmek bilmeyen sorunlarından söz ediyoruz.
Bu mücadelede biz tüketicilere de büyük sorumluluklar düşmektedir. Mevsiminde tüketmek, üretici ile gönül bağı kurmak, yediklerimizin üretim şeklini sorgulamak, küçük üreticiden, kooperatiflerden, yerel pazarlardan bildiğimiz üreticilerden alışveriş yapmak bu görevlerin başında gelmektedir.
Ata topraklarımız doğallığını yitirdikçe, çoğu insan eliyle gerçekleşen felaketlerle, yaban hayat yok oldukça, börtü böcek türleri azaldıkça üreticiler daha çok kimyasal ilaç kullanmak zorunda kalmaktadır.
Biz de sağlıklı ürün tüketelim derken, bu zehirlerle daha çabuk hastalanmaktayız. Üreten köylünün elinde bulunan, atalık-yerel tohumlar bizim geleceğimizin tohumlarıdır.
Onların her bir tanesi bize emanettir. Atalık tohumlar, gerçek bir üretici için, bir ticaret aracı değildir, sadece karnını doyuracağı bir besin de değildir, o tohumlar gerçek üreticinin hem geçmişi, hem bu günü hem de geleceğidir.
Bizim bu bilinçte üretim yapan, toprağını, tohumunu ve ülkesinin geleceğini düşünen Milletin, gerçekten efendisi olacak yerel üretim yapan çiftçilere ihtiyacımız var.
Bunların sayısı koktuğumuz gibi az değil, sadece desteğe ve ilgiye ihtiyaçları var. Nerede bir küçük üretici varsa, atalık tohumlarını gözü gibi koruyup, sadece kendisi için üretip, pazara çıkma imkanı bulamıyorsa, o üreticiye destek olacağız.
Bu küçük üreticilerin daha çok üretmeleri, emeklerinin karşılığını almaları, şartları olgunlaşınca mevcut kooperatifler çatısı altında birleşmelerine destek vereceğiz. Kooperatifler özellikle küçük üretici için, en güvenli limandır.
Yeter ki doğru üretim yapsın, yerel tohumlarına, geleneksel tarımına, toprağına, suyuna sahip çıkmayı bilsin. Onlara destek vermek ise sağlıklı beslenmek isteyen bizlerin en büyük görevi olmalıdır.
Yerel Tohumların Özgürlüğü, daha temiz bir dünya, daha adil insanlar, daha sağlıklı ve mutlu nesiller demektir. Tohum Varsa Gelecek Var..
Ebru Oğuzhan Yeter
1967’de Ardahan Göle’de doğdu. 1985 yılında hayatımın üniversitesi dediği İş Bankası ‘nda çalışmaya başladı. 2008 ‘de emekli oldu. O tarihten itibaren Atatürkçü Düşünce Derneği ve Fethiye Yerel Tohumlar Derneği başta olmak üzere aktif olarak görev alıp çalışmaktadır.