Bilgi

  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Geleceğin ulaşımı Yıldız Teknik Üniversitesi’nde araştırılacak

Geleceğin ulaşımı Yıldız Teknik Üniversitesi’nde araştırılacak

Yoğunlaşan nüfus nedeniyle şehirlerdeki hareketlilik her geçen gün artıyor. Yeni teknolojiler ve araçlar, şehirlere özel ulaşım teknikleriyle bu hareketlilik yönetilmeye çalışılıyor. Yerli otomobil ile tüm dünyada ses getiren Türkiye’nin yeni ulaşım stratejileri akademinin de desteğiyle sürekli araştırma ve geliştirme konusu haline gelecek. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Yıldız Teknik Üniversitesi’nin iş birliğinde Yıldız Teknopark bünyesinde kurulacak Mobilty-LAB (Hareketlilik Sistemleri Araştırma Merkezi) hareketliliği bilimsel verilerle doğru anlamlandırarak, başarıyla uygulanabilir çalışmalar üretecek.

Yoğunlaşan nüfus nedeniyle şehirlerdeki hareketlilik her geçen gün artıyor.Buna paralel olarak Türkiye’nin yeni ulaşım stratejilerini oluşturması bir zorunluluk haline gelmiş durumda. İşte bu amaçla Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Yıldız Teknik Üniversitesi’nin iş birliğinde Yıldız Teknopark bünyesinde Mobilty-LAB (Hareketlilik Sistemleri Araştırma Merkezi) kuruluyor. Ulusal hareketi artırmak üzere kurulacak merkeze ilişkin protokol, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz arasında imzalandı. Bu iş birliğiyle Mobility-LAB’da ulusal hareketlilik stratejisi ve eylem planı çerçevesinde ortaya çıkabilecek Ar-Ge ve mühendislik çalışmalarını yaparak projeler üretilecek.

HAREKETLİLİĞE BİLİMSEL YAKLAŞIM

Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü’nde gerçekleşen protokol töreni öncesinde Yıldız Teknopark’ı gezen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Yıldız Teknopark firmaları, YTÜ öğrenci ve akademisyenleri tarafından hayata geçirilen projeler hakkında bilgi aldı.

Ardından yapılan ‘Hareketlilik Sistemleri Araştırma ve Merkezi-Mobility LAB imza töreninde konuşan Bakan Karaismailoğlu, bu merkezde şehirlerde ulaşımın çehresini değiştiren, insanların kentsel ve ulusal düzeyde hareketlilik davranışlarını farklılaştıran hareketlilik sistemleri üzerine bilimsel çalışmalar yürütüleceğinin altını çizdi.

Bakan Karaismailoğlu şöyle konuştu:

“Son 18 yılda taşıt sayımızda yüzde 164’lük bir artış gerçekleşti. 2020’de toplam araç sayımız 23 milyon 650 bini aştı. Mevcut araç sayımızın yüzde 54’ü otomobillerden oluşuyor. 2003’te 4 milyon 700 bin otomobil varken, Ağustos 2020 itibarıyla bu sayı 2,7 kat artarak 12 milyon 800 bine çıktı. Hareketlilik, sektörel bazda çok ciddi ele alacağımız ve yakın gelecekte kendisinden fazlasıyla bahsedilen bir kavram haline gelecektir. Zira hareketlilik artık tek bir ulaşım moduyla, tek bir araçla değil; birçok alternatifin bir arada kullanılabildiği, bütünleşik bir yapıda ele alınacaktır.”

Karaismailoğlu, hareketliliğin teknik bir konu olduğu kadar, sosyal bilimler, mühendislik, lojistik gibi pek çok bilimsel alanı ihtiva eden bir konu olduğunu, bu alanda gelecek öngörülerini sağlıklı bir şekilde ele alabilmek gerektiğinin de altını çizdi.

Makro ölçekte bir bakış açısını ancak akademi dünyasıyla kuracakları ortaklık ve iş birlikleriyle elde edebileceklerini dile getiren Karaismailoğlu, “Bu kapsamda, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız ve Yıldız Teknik Üniversitesi, şehirlerimizde ulaşımın çehresini değiştiren, insanların kentsel ve ulusal düzeyde hareketlilik davranışlarını farklılaştıran hareketlilik sistemleri üzerine bilimsel çalışmalar yürütecektir. Ayrıca, bizler de Bakanlık olarak Ulusal Hareketlilik Stratejimizi ve bu alana yönelik eylem planımızı oluşturmak için çalışmalarımıza başladık. Çevreci, etkin, sürdürülebilir ve erişilebilir bir hareketlilik sisteminin ulusal düzeyde kurulması için gerekli Ar-Ge ve mühendislik faaliyetlerinin yürütülmesi, yerli ve milli tasarım projelerinin üretilmesini hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.

HEDEFTE NE VAR?

Yıldız Teknik Üniversitesi’nin 1911 yılında kurulmuş 109 yıllık köklü bir üniversite olduğunu ve bugün yaklaşık 37 bin öğrenci, 2 bine yakını akademik olmak üzere3 bin personeliyle eğitim ve öğretim faaliyetlerini sürdürdüğünü hatırlatan Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz,yapılan iş birliğinden duyduğu mutluluğu dile getirerek kurulan Mobilty-LAB ile ilgili şu bilgileri verdi:

“Üniversitelerin eğitim öğretim yapmanın yanı sıra topluma hizmet etmek ve araştırma geliştirme yapmak gibi görevleri de var. Özellikle Yıldız Teknik Üniversitesi, sektörlere, sanayiiye, kamuya proje üretmekteki başarısıyla bilenen lider olmuş üniversitelerden biri.Aynı zamanda Türkiye’nin en iyi ve en üretken teknoparkı olan Yıldız Teknopark’a sahip.Şimdi teknopark bünyesinde Mobility-LAB kurmaktan ötürü çok heyecanlıyız.Bu iş birliği doğrultusunda amacımız, ulusal hareketlilik stratejisi ve eylem planı çerçevesinde ortaya çıkabilecek Ar-Ge ve mühendislik çalışmalarını yapmak, projeler üretmek. Şehir yaşamına hareket ve özgürlük katan, yeni nesil hareketlilik sistemlerinin geleceğine yön vermek, emniyet, verimlilik, çevreye duyarlılık, sürüş deneyimi açısından bu hizmeti alanlar ve hizmet sağlayıcılar için araştırma ve geliştirme yapmak da diğer hedeflerimiz arasında olacak.Mobility LAB’de yeni nesil hareketlilik sistemlerinin sağladığı kazanımların güvence altına alınması ve gerekli düzenlemelerin yapılmasına yönelik teknik ve mühendislik çalışmaları yürüterek, ulusal düzeyde erişilebilirliği artıracak, hareket kabiliyeti kısıtlı bireylerin günlük hayatlarını kolaylaştıracak projeler üretmek hedefindeyiz.”

BEYAZ HABER AJANSI (BHA)

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM