İçişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın talimatları doğrultusunda alınan yeni koronavirüs tedbirleri kapsamında konserlerin iptal edilmesi, eğlence mekanlarında canlı müziklerin yasaklanması, gece 00:00’dan sonra müzik çalınmasının yasaklanması sonucu bir çok sanatçı, mekan sahipleri, menajerler alınan bu kararda kendilerinin ve bir çok insanın mağdur olduklarını ifade ederek ortaklaşa bir paylaşımda bulunurken bu paylaşıma sosyal medya üzerinden çok kısa bir sürede bir çok ünlü sanatçı ve sosyal medya kullanıcısı destek verdi.
#müziğesesver hashtagi ile yapılan paylaşıma destek veren sanatçıların arasında Suzan Kardeş, Tan taşçı, Özgün, Cansever, Yonca Lodi, Ercüment Karanfil, Levent Dörter, Murat Dalkılıç, Mahmut Görgen, Kalben, İlyas Yalçıntaş ve Hamiyet gibi ünlü isimler yer aldı.
Yapılan paylaşımda ise; Kamuoyunun Dikkatine! Küresel bir salgın olan ve maalesef ülkemizde de görülmeye başlanan Coronavirüsü ile ilgili gelişmeleri önce bir insan olarak, sonra da uzun yıllardır tökezleyerek ilerlemeye çalışan bir sektörün çalışanları olarak derin üzüntü ve büyük endişe ile izlemekteyiz. Tüm insanlık olarak içinde bulunduğumuz durum son derece tedirgin edici boyutta. Bu salgının ülkemize bu kadar geç sirayet etmesinde, devletimizin gösterdiği iradeyi canı gönülden kutluyor ve destekliyoruz. Müzik sektörü çalışanları olarak, bu krizde elimizden gelen her türlü özveriyi gönülden
yapacağımızın bilinmesini istiyoruz. İnsan hayatının mevzu bahis olduğu bu sağlık krizinde, pek çok sektörde olduğu gibi müzik sektöründe de derin ekonomik hasarlar oluşmakta. Uzun bir süredir ülkemizde yaşanan deprem, maden faciası, yurtiçinde ve yurtdışında yaşanan terör saldırıları olaylarında kepenk kapatan ilk sektör olarak müzik camiası, bu krizlerde ekonomik batağa saplanmış olmasına karşın elinden geleni yapmış; müziğin sadece ”eğlence” olmadığını, insanların müzik ile bir araya gelip bir birine el uzatıp can verdiğini göstermiştir. Van Depremi için pek çok organizatör, mekan, işletmeci ve müzisyen bir araya gelip yardım konseri yapmış Van’a bir okul hediye etmiştir.
Şehitlerimizin haberleri geldiğinde ilk önce mekanlar ve müzisyenler tepkisini göstermiş, sahnelerini susturmuş, bir kısmı gelirlerini ihtiyaç sahiplerine bağışlamıştır. Her dönemde yaşanan ekonomik kriz sonrasında hiç bir devlet kurumunun desteği olmadan tamamen kendi imkanlarıyla tekrar ve tekrar ayağa kalkmıştır. Müzisyenler, bağımsız yapım firmaları, bağımsız menajerlik firmaları, konser mekanları gibi başlıklar altında toplanabilecek müzik sektörü garsonlardan güvenlik elemanlarına, komilerden sesçilere, kulis sorumlularından teknik ekibe, müzisyenlerden rodilere, aşçılardan temizlik elemanlarına, firmalardaki sekreterlerden asistanlara yaklaşık bir milyon kişiye istihdam sağlamaktadır. Devletin önemli gelir kaynaklarından olan bu sektörün SGK ödemelerinden stopaja, KDV’den personel maaşlarına, mekan kiralarından seyahat sigortalarına kadar ciddi miktarda bir ödeme yükü vardır. Hali hazırda bir ekonomik darboğazda olan ve gelinen noktada tamamen şalteri indirme konumuna gelen sektörün, mevcut ekonomik hasardan kendi çabaları ile kurtulması imkansızdır. Müzik, eğlence sektörü ve sahne sanatçıları emekçileri kısaca Türk müzik sektörü çalışanları için herkesi birliğe ve sesimizi duyurmaya devam ediyoruz. Müziğe ses ver” ifadeleri yer aldı.
BEYAZ HABER AJANSI (BHA)
Türkiye ve dünya gündemindeki sıcak gelişmeleri okuyucularına tarafsız ulaştırmayı hizmet kabul eden haber platformu.